Leermoeilijkheden


Wanneer er sprake is van een leerstoornis (dyslexie, dysorthografie, dyscalculie) kunnen er ook STICORDI-maatregelen worden opgesteld in samenspraak met de school om zo de leervaardigheden van het kind en zijn omgeving aangenamer te maken.

Leesmoeilijkheden

Leest je kind te traag? Maakt je kind veel radende leesfouten? Begrijpen ze niet wat ze lezen? Worden /b/ en /d/ frequent verwisseld?

Leesmoeilijkheden kunnen allerlei vormen aannemen, gaande van moeilijkheden bij het decoderen tot leesbegrip. Ook trage lezers, spellende lezers of radende lezers zijn gebaat met logopedische therapie. We brengen het leesgedrag van het kind nauwgezet in kaart en gaan ook enkele visuele of auditieve vaardigheden na.

Spellingmoeilijkheden

Schrijft je kind veel fouten? Lukken de dictees wel maar blijven er fouten optreden bij het invullen van de agenda of bij spontaan schrijven?

Dan zou een spellingmoeilijkheid wel eens aan de basis kunnen liggen. Ook hier onderzoeken we de spellingvaardigheden eerst nauwgezet, alsook de houding t.o.v. de moeilijkheden en hoe er nu mee wordt omgegaan door het kind en de omgeving.

Rekenmoeilijkheden

Heeft je kind moeite met de maaltafels? Begrijpt het brugsommen niet? Blijft je kind hardnekkig verder tellen op de vingers of in zichzelf? Zorgen breuken of procenten voor buikpijn?

Bij rekenmoeilijkheden kijken we vaak dieper naar de basisvaardigheden: hoe telt het kind, hoe lost het sommen op met materiaal, … . Uit deze observaties gaan we dan verder onderzoeken op welk niveau het kind zich situeert. Ook de houding t.o.v. de moeilijkheden bespreken we. Zo kunnen we een behandelplan opstellen dat eerst werkt op de onderliggende moeilijkheden om zo een goede fundering te leggen. Eens het fundament is gelegd, gaan we hierop verder bouwen. Alles wordt inzichtelijk aangebracht, met speels oefenmateriaal.

Mondelinge taalmoeilijkheden

Spreekt je kind onverstaanbaar? Versta jij je kind wel, maar anderen niet? Is je kind laat beginnen spreken of kent het heel wat woorden nog niet?

Vaak is er sprake van een taalachterstand of een taalstoornis (dysfasie). Er wordt een taalonderzoek uitgevoerd dat zowel het taalbegrip als de taalproductie nagaat. Met deze tests wordt het talige niveau van een kind gemeten en vergeleken met zijn leeftijdsgenoten. Om terugbetaling te verkrijgen vanuit het RIZIV, moet er ook altijd een IQ-onderzoek worden voorgelegd (afgenomen door een psychologe) en een gehoortest (afgenomen door een NKO-arts).

Spiegel met plant

Ouders kennen hun kind het best. Daarom schakelen we ouders in als co-therapeut bij de logopedische therapie. Dit wil zeggen dat we de aanwezigheid van de ouders bij de therapieën stimuleren zodat er thuis gericht en op regelmatige basis verder geoefend kan worden. Deze aanpak is wetenschappelijk bewezen als zijnde zeer effectief en met de meeste slaagkansen. Aha!

Articulatiestoornissen

Kan je kind de /r/ nog niet? Steekt het zijn tong tussen zijn of haar tanden bij het praten? Lijkt de /r/ op een /j/- of /l/-achtige klank?

Dit zijn moeilijkheden die frequent voorkomen bij kleuters. Het correcte articulatiegedrag wordt stap voor stap aangeleerd en thuis geoefend met ouders als co-therapeut. Later wordt dan alles geïmplementeerd in de dagelijkse leefsituatie van het kind. Articulatiestoornissen worden enkel terugbetaald via de aanvullende verzekering van de mutualiteit.

Afwijkende mondgewoonten - OMFT

Heeft je kind een open beet of verslikt het zich vaak? Raadt de orthodont een beugel aan? Heeft je kind een kruisbeet? Ademt of slaapt je kind met open mond? Dan is oro-myofunctionele therapie door een logopediste vaak eerst aangewezen.

Logopedisten zorgen via de functie van de tong dat de structurele (orthodontische) problemen al voor een groot deel kunnen worden aangepakt. Een foutieve tongbeweging bij het slikken zorgt door de grote druk echter voor een structurele afwijking in het gebit. Wordt dit foutief tong- of mondgedrag niet eerst aangepakt, zal het probleem niet opgelost kunnen worden. Ook langdurig vinger- en duimzuigen horen hierbij.

Tarieven


Tarieven vanaf 1/1/2021
De praktijk is geconventioneerd.

Bilan

165,80 (max.)

Evolutiebilan

47,27

Therapie 30 min.

28,33

Therapie 60 min.

56,89

Voor de tussenkomst via aanvullende verzekering neemt u best contact op met uw mutualiteit. Deze terugbetalingstarieven en het aantal vergoedbare sessies verschillen echter bij iedere mutualiteit.

Afspraken dienen minstens 24 uur voor de afspraak geannuleerd te worden. Later dan dat worden annulaties altijd aangerekend als consultatie zonder tussenkomst van de mutualiteit.